Etiketter

fredag 28 oktober 2022

Lov nästa vecka 44. Lovaktiviteter

 Nu är den längsta sammanhållna skolperioden under läsåret avklarad och nästa vecka 44 är det LOV. Måndag-onsdag finns möjlighet till lovskola för de elever som behöver öva lite extra/ varit borta/ missat undervisning etc. Berörda elever och föräldrar är kontaktade. 

På IST kan ni från och med idag logga in och se hur ert barn ligger till i de olika skolämnena JUST NU när drygt halva terminen har gått; rött= eleven har ej visat godkända kunskaper/ risk för F, grönt = har visat godkända kunskaper, mörkgrön= har visat mer än godkända kunskaper. Efter lovet får ni hem en utvärdering som eleverna själva gjort och där jag "som vanligt" har kommenterat/ skrivit hur det gått i ämnena på tester/ prov.

Efter lovet fortsätter vi med Vasatiden och Stormaktstiden i SO/historia. I engelska ska vi läsa om Elvis Presley. I svenska är det mycket fokus på läsning av skönlitteratur; LÄSNING är MYCKET viktigt för att klara alla skolämnen. Att ha "läslust" innan man läser är överreklamerat; man behöver bara göra det; läslusten uppstår oftast efter ett tag. Det funkar som all annan träning; få det gjort bara, för man mår bra av det/ skolresultaten blir bättre! 

I MA/NO/Tk med Lill blir det PROCENT, decimalform och BRÅK i matematik samt teknik.

Jag önskar alla ett skönt och välbehövligt lov! Vi ses igen måndag 7 november. 

Hälsningar Petra

Här är aktiviteter under höstlovet:





fredag 21 oktober 2022

Veckobrev, prov & tester, lovskola

 Hej! Nu är det bara en vecka kvar till höstlovet som är vecka 44. Vi lärare håller som bäst på med mittermins-avstämningar, det vill säga hur ligger eleven till i alla ämnen; är eleven på väg mot godkända betyg eller riskerar eleven F/ ej godkänt i något ämne. Ni kommer få veta hur just Ert barn ligger till just nu. Vi kommer att erbjuda LOVskola må-ons under höstlovet för de elever som riskerar F i skolämnen. 

Det kan verka som att det är mycket prov och tester just nu och jag vill "avdramatisera" detta litegrann då vi bara kollar av sådant som vi mycket noga gått igenom och arbetat med under lektionerna. Eleverna får dessutom använda ansenlig tid till att "plugga"/öva/ befästa i skolan innan proven. Sen är det alltid bra att "plugga lite extra" hemma också, särskilt om man vill ha möjlighet att nå de högre betygen. Det är INTE som "förr i tiden" då man fick sitta och plugga ALLT hemma och "klara sig bästa man kan".... Sen finns det ju en del elever som varit frånvarande av olika orsaker och missat viktig undervisning och de kan behöva öva betydligt mer hemma... 

Det är ingen engelsk-läxa tills nästa vecka. Vi har tittat på filmer samt haft lite onlinetester mm och ej startat någon nytt så den läxan utgår.

I övrigt har det varit en BRA vecka; mycket bättre arbetsro än tidigare, BRA! Många verkar ha förstått att det krävs engagemang, arbetsdisciplin och målmedvetenhet för att nå BRA resultat...

Ha en bra helg! Hälsningar Petra


Geografi PROV 2 onsdag 26/10 Europa-fakta + karta

 Här kan du öva det allra viktigaste/ du ska var säker på:

1)  Instuderingsfrågor EUROPA

2) Europakartan s. 22-25 i Puls-arbetsboken: Här kan du öva online:  Europakartan : VÄLJ  länder, huvudstäder, hav, bergskedjor, floder

*3. öva i PULS-arbetsboken s. 16-25 (+läs i Puls år 5 sidorna 44-61) för att nå djupare kunskaper.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Här har du fler bra länkar att öva på (alla är viktiga men de fetmarkerade är allra viktigast):

Vi övar i skolan väldigt mycket, men man kan även behöva öva hemma,,,

fredag 14 oktober 2022

Veckobrev fredag 14/10

 Hej. Den här veckan har vi haft så kallade DLS-prov i svenska. Diagnos Läsning Skrivning är det en förkortning av. Dessa prov brukar alltid genomföras under oktober månad i årskurs 6 och testar elevernas förmåga att läsa och förstå texter, kunna läsa/avkoda tillräckligt snabbt, stava, ordkunskap mm. Detta kan eleverna INTE öva på innan utan visar väldigt tydligt elevens förmåga just nu. 

Nästa vecka har vi geografiprov del 1 som handlar om "Jordytan förändras". Veckan efter är det del 2 om "Europa". Jag delar upp det så det inte blir för mycket på en gång. Kommande veckor är det en del tester/ prov och det beror på att vi har mitt-terminsavstämmning nu och behöver ha koll på varje elevs kunskapsutveckling. För de elever som varit med på lektionsundervisningen och varit aktiva/ jobbat på bra, så är det inte så jobbigt då de flesta prov bara "testar" det vi redan gjort tidigare. Men har man varit borta/ ej jobbat så effektivt så behöver man "jobba på" rejält för att kunna visa godkända kunskaper.

Tack för att ni stöttar era barn med "plugg"/ läxläsning! Det är oerhört betydelsefullt. Att vuxna bryr sig/ intresserar sig/ förhör betyder väldigt mycket, även om eleverna ska "klara" läxläsning på egen hand. I stort sett Allt ni behöver, finns på bloggen.

Ha en trevlig helg! Hälsningar Petra

Geografi-PROV del 1 till onsdag 19/10

1) kunna svara på frågorna...JORDYTAN FÖRÄNDRAS-frågor

2) För att kunna visa högre kunskaper bör man även läsa sidorna 30-41 i PULS SO år 5.

Vi har arbetat med allt detta under flera veckor; läst, svarat på frågor, sett filmer, haft läxförhör mm. Men det är ändå bra att repetera så man blir riktigt säker!

Till fredag 21/10 HI-läsläxa

 Du ska kunna läsa tills du ”kan texten” och kan fylla i tomma ”luckor”:





fredag 7 oktober 2022

Veckobrev + länk med SO-instuderingsfrågor

 Hej. Denna vecka har det varit betydligt lugnare och bättre arbetsro på alla lektioner. Rektor/specialpedagog Henrik har varit med på vissa av dem. I mina ämnen har vi bl.a. arbetat med skrivning av egna berättelser i svenskan, instuderingsfrågor i geografi och haft engelskprov. 

Eleverna fick i onsdags hem sitt Samhällskunskapsprov, där det tydligt framgår vilka kunskaper eleven har visat. Då SH-kursen nu är avslutad för denna termin och vi går vidare med ämnena historia och geografi, så framgår det vilken betygsnivå provet låg på. Majoriteten i klassen nådde betygen E (godkänt)och D (godkänt+), några nådde C (väl godkänt) och ytterligare några visade extra djupa ämneskunskaper och nådde betygen B och A (mycket väl godkänt). Ett par elever behöver öva lite till för att kunna visa tillräckliga kunskaper och får ny chans på måndag.

I svenska och engelska framgår det bara om man når godkänt eller mer än godkänt på prov/läxor då de kurserna fortsätter hela terminen och allt man gjort "läggs samman" innan betygssättningen. På måndag får eleverna tillbaka sitt engelskprov. ALLA i klassen klarade minst godkänt!

Nästa fredag 14/10 kl. 13.30 får några en ny chans att visa godkända kunskaper i NO. I so + no behöver man PLUGGA betydligt mer än i många andra ämnen. Viktigt att klara ALLA läxförhör vecka för vecka, annars blir det för mycket att plugga in sedan... 

I SO arbetar vi med instuderingsfrågor. LÄNK till frågorna finns här OM någon tappat bort pappret.... 

Instuderingsfrågor Jordytan förändras

Instuderingsfrågor Europa

Ha en trevlig helg! Hälsningar Petra

Fredag 14/10 läsläxa "Gustav Vasa tar makten"

 Läs flera gånger tills du är så säker att du kan fylla i ”saknade ord”/lucktest på läxförhöret.



English week 41 GRAMMAR + Workbook (förhör måndag 17/10)

 1)  Vara klar i WORKBOOK till minst sidan 28 (*s. 29) Vi arbetar hela veckan med detta på lektionerna. 

2)  English grammar: Watch the films as many times as you need to  LEARN  all these sentenses; how to say plural and when to use have/has.


2)  Practise and learn HAVE or HAS here HAVE or HAS?

3) Learn PLURAL One man but two men.One child but two children...









måndag 3 oktober 2022

SO-läxa till tisdag...

 Vi har gemensamt gått igenom sidorna 11-15 i skolan idag och i stort sett alla har gjort klart sidorna sedan länge. Frågor jag ställde till klassen + det viktigaste man ska kunna svara på i morgon är:

  1. Vilken ordning jordklotets olika lager kommer: jordskorpa-manteln-yttre kärna- inre kärna
  2. Att jordskorpan är olika tjock och tunnast under haven.
  3. Att järnet i den inre kärnan gör att den fungerar som en stor magnet.
  4. Att superkontinenten som fanns för många miljoner år sedan hette PANGEA som betyder "Allt land".
  5. Att kontinenter är skapade av naturen medan världsdelar är bestämda av människan.
  6. Att det blir jordbävningar, vulkanutbrott osv mellan jordplattorna som glider isär eller åker ihop.
  7. Kunna förklara uttrycken på s. 14: erosion, flodmynning, frostsprängning, vittring, kalksten.
  8. Kunna skillnaden på mekanisk och kemisk vittring
  9. Kunna skillnaden på NATURlandskap (bara natur) och KULTURlandskap (människan påverkat)