Etiketter

måndag 26 september 2016

SO-läxa till onsdag 28/9

Medeltida begrepp del 1
                                                    
Missionär = Person som på heltid ägnar sig åt att sprida sin religion.
Ansgar = Så hette den tyske munk som sägs vara den som tog kristendomen till Sverige. Han kom till Birka (området runt Mälaren) på 800-talet och höll gudstjänster och berättade om Gud och Jesus Kristus.
Socken = alla som bodde i Sverige under denna tid tillhörde en socken, dvs. det området man bodde i. I varje socken fanns en kyrka. Idag säger man kommun, istället för socken. På bilden syns Östergötlands socknar (kommuner).

 Kloster = En speciell byggnad för religiösa människor som valt att leva efter sin tro avskilt. Klostren var betydelsefulla i det medeltida samhället. Där bodde munkar och nunnor som genom bön och arbete ärade Gud och hjälpte sina medmänniskor. De bad eller sjöng vid bestämda tider. Tiden mellan gudstjänsterna ägnade de till stor del åt arbete, t.ex. i klostrets sjukhus, skola och trädgård. Men också åt att måla och att skriva av Bibeln för hand.

Nunna = Nunnor kallas de kvinnor som frivilligt valt att leva i klostret för att följa Guds vilja.

Munk = Munkar kallas de män som frivilligt valt att leva i klostret. Reglerna för att bli nunna och munk var stränga. Man fick inte äga någonting och man fick heller inte gifta sig. Munkarna och nunnorna levde inte i samma kloster.

Läkekonst = Munkarna och nunnorna var kunniga inom många områden, t.ex. jordbruk, olika sorters hantverk och medicin. I klosterträdgården odlades läkande växter som man gjorde mediciner av. Sjuka människor kom till klostret för att få vård och munkarna och nunnorna tog hand om dem.

Under medeltiden uppstod fyra grupper som kallades de fyra stånden; nämligen adel, präster, borgare och bönder:

Adel = Adelsmännen var rika storbönder och kunde äga hundratals stora gårdar. De hade egna soldater och bodde i stora borgar. För att bli adelsman måste man lova att hjälpa kungen att försvara landet. Allt detta kostade mycket pengar och därför behövde han inte betala skatt till kungen. Vissa adelsmän kunde bli riddare om de var tappra nog.

Präster = Prästerna var de som arbetade i kyrkor och kloster. Prästerna betalade ingen skatt till kungen. Kyrkan tog ut skatt av bönderna, ett s.k. tionde. Ett tionde betydde att bönderna var tvungna att ge t.ex. var tionde kalv eller gris till prästen. De som hade råd kunde ge frivilliga gåvor för att prästen skulle be extra mycket för dem. Skatter och gåvor gjorde kyrkan rik och mäktig. Vissa präster och biskopar bodde i borgar med egna soldater.

Borgare = Borgarna var hantverkare och köpmän. Borgarna bodde oftast i städerna. De skötte handeln och kungen tyckte att borgarna var viktiga och byggde därför ofta en mur runt borgarnas hantverksbodar och köphus.

Bönder = Bönderna var den största och viktigaste gruppen i samhället. Om det inte fanns bönder fanns det ju ingen mat. En del bönder ägde sin gård och sin jord men många hyrde jorden av en adelsman, eller av kyrkan eller kungen. Bonden skulle betala både hyra, skatt till kungen och tionde till prästen. Det blev inte mycket över till bonden och hans familj att leva på.

Det fanns flera som inte tillhörde ett stånd, t.ex. trälar, drängar, pigor och tiggare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar