Etiketter

fredag 12 oktober 2018

SO-läxfilm till TISDAG 16/10

Den här korta  filmen ska du titta på så många gånger att du kan återberätta/ förklara innehållet för andra.



Fakta om Sverige:
Sverige är ett stort och avlångt land. Ena änden ligger nära Nordpolen, där är det vinter och kallt länge. Andra änden ligger nära Danmark. Eftersom landet är långt ser naturen olika ut. I Sverige har vi 270 mil kust Vi har mycket odlad mark. Bönderna odlar t.ex. vete, raps och grönsaker. Mest odlad mark finns i söder. Längst upp i Sverige finns fjäll, där växer inga träd. Vi har också många sjöar och älvar. Mer än halva Sverige är täckt av skog. Vanligaste träden är tall och gran. Det finns också stora städer som Stockholm och Göteborg.
Sverige är uppdelat i mindre delar, landskap, vi har 25 landskap. De är speciella på sitt sätt. Varje landskap har en landskapsblomma och ett landskapsdjur samt ett landskapsvapen. Om du tittar på väderleksrapporten på Tv kanske du har hört att de delar in Sverige i tre större områden. Norrland – som är norra Sverige, Svealand – som är mellan Sverige och Götaland – som är södra Sverige.
Det är 9 miljoner människor som bor i Sverige. Alla vi har mycket gemensamt, vi följer samma lagar, går i skolan o.s.v. Men vi kan leva på olika sätt också. Ca 1 milj. av svenskarna är inte födda i Sverige, eller har föräldrar som inte är födda här.
De flesta svenskar bor i städer eller tätorter. Några bor utanför städer, på landet eller i glesbygden. Vanligaste arbetet är att man får betalt för olika tjänster, laga mat, klippa hår, köra buss o.s.v. Många tar hand o sjuka och gamla. En del tillverkar olika saker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar