Etiketter

fredag 23 oktober 2020

"Betygsvarning"+ höstlov!

Hej alla i 6A.

Nu är det dags för ett välförtjänt höstlov nästa vecka 44. Någon gång under lovet kommer på posten en avstämning/"betygsvarning"  för hur ditt/ert barn just nu ligger till i förhållande till kunskapskraven för år 6. 

När det gäller ämnet svenska har vi i oktober testat av läshastighet, läsförståelse, stavning och ordkunskap i så kallade DLS-prov (Diagnos Läsning Skrivning). Testerna är standardiserade; dvs man har låtit väldigt många elever i år 6 göra testerna och sedan kategoriserat dem efter hur många rätt som är ”vanligast”. Normalfördelningskurvan ser ut så här: 




Har man stanine 1-2 i läsförståelse har man väldigt svårt att förstå text på år 6-nivå. Har man låg läshastighet men bra förståelse är det inte lika ”allvarligt” MEN man kan behöva träna upp hastigheten då texterna blir längre och mer omfattande nu. Enda sättet att öka ovanstående förmågor är att läsa mycket. Eleverna, och ni föräldrar, måste även ta eget ansvar för detta och läsa regelbundet/varje dag i hemmet. Detta är viktigt för att kunna klara av texter och innehåll i alla skolämnen.  

LÄS utvärdering tillsammans både vårdnadshavare och barn och underteckna  en av dem (behåll det andra) och lämna åter till skolan.

Ha ett skönt lov! Hälsningar Petra

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar