Etiketter

fredag 20 januari 2023

Veckobrev

 Hej. Denna vecka har vi börjat läsa en skönlitterär bok som heter Alex Dogboy av författaren Monica Zak  och som handlar om en gatupojke i Honduras som lämnas utan sina föräldrar och som får klara sig på egen hand. Hans bästa vänner och sällskap är hans hundar.  Boken är verklighetsbaserad. Vi kommer läsa både i skolan men även hemma. Under läsningen arbetar vi med texten och eleverna får svara på olika slags frågor om texten; både enklare frågor som man hittar svar på direkt i texten ("på raderna"), men även frågor som kräver eget tänkande och at kunna dra egna slutsatser ("mellan och bortom raderna").

Vid lässtunderna och många andra lektioner har det varit väldigt tyst och lugnt i klassrummet. Mer oroligt har det tyvärr varit på vissa matematik/ no-lektioner. Flera av mina kollegor som varit med på dessa lektioner (vi har extra resurser på ma)  beskriver samstämmigt att de flesta eleverna sköter sig JÄTTEBRA men att några ca 5-6 killar  i klassen, trots tydliga/ upprepade och vänliga tillsägelser, "larvar sig"; kastar sudd, pratar rakt ut, gör störande ljud med sin dator, och stör på olika sätt istället för att fokusera på arbetet. Vi gör vårt bästa för att alla ska få arbetsro, lära sig och utvecklas så långt det går, men det är svårt när några få elever faktiskt verkar ha  "bestämt sig för" att störa på ma/no-lektionerna. Vi har flertalet gånger pratat med berörda och föräldrar men tyvärr hjälper det inte alltid... 

På mina so/sv/eng-lektioner funkar det bättre MEN jag får emellanåt också upprepade gånger säga till om suddkastning/ prat etc, och så fort jag "vänder ryggen till" eller lämnar klassrummet en kort stund så är några igång och stör andra... Var och en / enskilt  är eleverna väldigt härliga, kloka och förståndiga, men i "grupp" blir några som förbytta och visar en nonchalant och störande attityd.  Prata gärna med ert barn om hur de upplever situationen samt sin egen roll i detta.. Om någon har en bra lösning så får ni gärna meddela oss.

Roligare att meddela är att många har fina läxresultat och fått bättre resultat på multiplikationstabellerna; det märks att fler har pluggat, härligt!! Alla läxor kommande vecka ligger här nedanför i tidsordning!

Ha en trevlig helg! Hälsningar Petra & Lill




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar