Etiketter

söndag 5 mars 2023

Draman på sociala medier…

 Dagens barn och ungdomar lever en stor del av sina liv på sociala medier; TikTok, Snapchat, Instagram etc. Det finns mycket roligt och underhållande saker där, utan tvekan. Det finns också stora möjligheter att skapa DRAMAN och konflikter samt hålla dessa vid liv.

 I klass 6A är det också så; i flera "grupper" som flertalet i klassen är med i pågår mycket roliga saker MEN även kränkningar/ taskiga kommentarer/ skvaller/ ryktesspridning och annat som PÅVERKAR barnen i hög grad. Även det som sker på fritiden påverkar dem i skolan. Vi/jag reder i sådana "härvor" till och från och jag har använt Karpans "Dramatriangel" för att synliggöra vilka roller som man ofta hamnar i dessa draman;  titta noga på den förenklade bilden här under som visar de 3 roller man ofta hamnar i vid konflikter (ofta har man en "favorithörna" men man hoppar ofta emellan; t.ex. en Förövare/Anklagare sätter sig gärna i offerhörnan när hen blir påkommen och får motstånd. Likaså Hjälparen som tillslut blir besviken på och anklagar att "andra är otacksamma när jag stöttat så himla mycket..Offret kan också rätt som det är bli anklagare när folk slutar tycka synd om den osv osv osv) . 

När vi vuxna får höra något som hänt på nätet är det oftast när barnet hamnat i "offerhörnan". Det är sällan någon hamnar där utan att på något sätt varit delaktig i även de andra hörnen på dramatriangeln innan (det kan hända men enligt min erfarenhet inte jätteofta..). I 6A har det bland en grupp elever blivit "normaliserat" med en jargong där man "skämtar/skojbråkar" med varandra och även om sig själv om utseende, kroppsform etc. Jag har påtalat detta mååånga gånger men möts ofta av "vi skojar bara". Detta är enligt mig helt oacceptabelt för tillslut blir det "allvar" och INTE kul och människor blir sårade och mår dåligt över kommentarer som "biter sig fast". T.o.m. de som "skämtar om sig själva" (vilket kan få andra att tro att det är ok) blir ledsna innerst inne. 

I fredags pratade jag med hela klassen samt några enskilda elever som insåg att de "fastnat" i drama och behövde vuxenstöd att "komma loss/ur" konflikten. De är kloka när man resonerar enskilt, och ofta kan vi nysta upp bråket när var och en inser och tar ansvar för SIN del/sin roll och ber uppriktigt om ursäkt för det man själv sagt/gjort.

  Men sedan bakom en skärm/tangentbord och i kompisgrupper ÄR det svårt att "hålla sig ur" konflikter som uppstår. Jag vill med detta inlägg bara belysa att vi är medvetna om att det förekommer mycket sådant här på nätet, men vill också uppmana er föräldrar att HÅLLA KOLL på era barns sociala medier; be att få kolla deras konversationer. Om de vägrar så kanske det är läge att ta bort appen?? Diskutera även de olika rollerna i dramatriangeln samt att man ALDRIG NÅGONSIN får "skämta/skoja/fälla onödiga kommentarer" om någons UTSEENDE/kropp. Det är nolltolerans mot det. 

Hälsningar Petra


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar