Etiketter

tisdag 1 mars 2022

Till onsdag 2/3 Demokrati, diktatur, monarki och republik

I stället för religionsläxa blir det den här eftersom det ämnet passade bra att ta upp då vi pratat mycket och diskuterat om läget/ kriget i Ukraina... 
Vi har läst, pratat om och arbetat med denna text även i skolan. 

DEMOKRATI
Hur ett land styrs kallas statsskick. Demokrati är ett sätt att styra landet. Ordet demokrati kommer från grekiskans ord demos (folket) och kratos (styre) och betyder på svenska ungefär folkstyre.
Sverige ses exempelvis som en demokrati. Det är oftast folkvalda politiker som beslutar om hur landet ska styras. Forskning visar att fler och fler länder i världen blir demokratiska.
Vad räknas som demokrati? Alla myndiga (=över 18 år) ska kunna rösta i val samt att majoriteten(=de flesta) oftast bestämmer i en demokrati. Majoriteten får dock aldrig förtrycka minoriteter(=mindre antal) i ett land. I en demokrati får alltså alla vara med och rösta och alla ska ha en möjlighet att yttra sina åsikter i både tal och skrift.
Demokratins grundstenar är att alla är lika mycket värda och man ska inte diskriminera andra. 
I en demokrati anses åsiktsfrihet (att man får tänka vad man vill) vara viktigt, samt tryckfrihet (att man får publicera det man vill i skrift utan att staten censurerar dvs. bestämmer innehållet i medier). Ett annat viktigt inslag i demokratier är att alla människor är lika inför lagen och att ingen person får dömas utan en rättvis och riktig rättegång. Människor ska också vara fria att mötas i grupp för att demonstrera offentligt mot det man inte tycker fungerar i samhället.
DIKTATUR
Diktatur är motsatsen till demokrati. Det är ett sätt att styra landet (=statsskick) där en person (=DIKTATOR) eller en grupp styr en stat, utan att befolkningen har något att säga till om. Diktatur innebär nästan alltid förtryck och våld. Man får t.ex. inte säga vad man tycker, rösta som man vill eller demonstrera.
MONARKI
En monarki har en kung eller en drottning som statschef. Detta höga ämbete går i arv till äldste sonen eller dottern.
Förr hade kungen eller drottningen i landet mest makt av alla. Numera har monarkerna i Europa nästan ingen makt alls. Kungen i Sverige får inte längre bestämma i några viktiga frågor.
REPUBLIK
En republik har en president som statschef. I demokratiska republiker får folket rösta om vem man vill ha som president. Presidenten väljs för en viss tid.
Presidenterna kan ha större eller mindre makt. Presidenten i Schweiz har inte så mycket att säga till om, medan presidenten i Frankrike har ganska stor makt.
Länderna i Europa var förut monarkier, men numera är de flesta republiker.

När du läst texten noga kan du testa dina kunskaper här: 

1 kommentar:

  1. Ett jättebra initiativ med en skolblogg, både för elever och oss föräldrar som i och med bloggen kan känna oss mer delaktiga i barnens skolgång. Det blir så mycket enklare att få en bra inblick i skolans aktiviteter, läxor, osv.

    Mvh
    Gisela Sparr

    SvaraRadera