Etiketter

tisdag 15 september 2015

Nordens länder läxa till onsdag (namn och läge på kartan)

Tryck här: ÖVA på NORDENS LÄNDER gör nr. 12 och 13


Tryck HÄR och se kort FILM om NORDENS länder.


Norden och dess länder
Läs och lär dig denna text ( LYSSNA på iPaden).
 
Norden består av länderna Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Huvudstäderna är Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors och Reykjavik. Bergskedjan i Sverige och Norge kallas Skanderna. Därför kallas Norge, Sverige (och lite Finland) också för Skandinavien.
Inlandsisen har påverkat ländernas natur mycket. Isen krossade berg till sten och grus. Den jorden kallas morän. Granit är den vanligaste bergssorten i Norden. I Skåne och Danmark är det vanligare med kalksten. Inlandsisen malde den till lerjord som är väldigt bördig (går bra att odla på). Inlandisen har också skapat de djupa havsvikar som kallas fjordar i Norge samt många och stora sjöar.
Golfströmmen är en varm havsström som går över Atlanten och hela Norges kust. Den gör att klimatet är varmare här än i andra områden som ligger lika långt norr ut.
Människor kom till Norden under stenåldern. De flesta kom söderifrån, men till Finland kom de österifrån. Därför förstår vi inte finska lika bra som danska och norska. Samerna som är urbefolkning i Sverige och Skandinavien kom också österifrån och deras språk liknar finska.
De nordiska länderna växte fram för ca tusen år sedan. För 600 år sedan härskade drottning Margareta över hela Norden i den så kallade Kalmarunionen.
De nordiska länderna har många likheter och samarbetar med varandra. Man kan resa utan pass mellan de nordiska länderna. Våra skolor liknar varandra. Man får inte aga/ slå barn i Norden. Vi tar hand om gamla och sjuka. På 1800-talet var det fattigt och svält i Norden. Nu tillhör vi de rika länderna i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar